Parkstad vergrijst

Parkstad vergrijst.

voorzitter1

Parkstad vergrijst, ook in de gemeenten Kerkrade en Landgraaf. Dus zijn er ook steeds meer ouderen op de woonmarkt. Ouderen hebben een andere woonbehoefte dan jongeren. Dan is het natuurlijk normaal dat de gemeente en de woningbouwcorporatie een ouderenbeleid maken en als men dit heeft, om dit ouderenbeleid steeds aan te passen.

Heemwonen verhuurt woningen in de gemeenten Kerkrade en Landgraaf. Volgens de cijfers van de gemeente Kerkrade die 54000 inwoners telt, zijn 13658 inwoners tussen de leeftijd van 45 en 65 jaar, en zijn 11930 inwoners zijn ouder dan 65 jaar.

Voor de gemeente Landgraaf die 42000 inwoners telt zijn 11183 inwoners tussen de 45 en 65 jaar, en 9850 ouder dan 65 jaar. Voor beide gemeenten is dit een hoog percentage.

Er is een toenemende vraag naar een- en tweepersoonshuishoudens en behoefte aan toegankelijke woningen voor mensen met beperkingen, mensen met een middeninkomen en studenten kunnen moeilijk aan geschikte woonruimte komen. En de ouderen hebben behoefte aan kleinere woonruimtes, die daarbij ook nog eens toegankelijk voor zorgverleners moet zijn.

Zou het daarom een goed idee zijn om in gesprek te gaan met deze ouderen, en goed naar hen te luisteren. Ik kan mij voorstellen dat wanneer de woningcorporatie met de ouderen in gesprek gaat, goed naar hen luistert , hun ondersteunt bij het zoeken naar een geschiktere en betaalbare woonruimte, de ouderen een hoop administratieve arbeid uit handen neemt die men o.a. heeft bij een verhuizing, men sneller geneigd is om een andere woning te betrekken.